granica ciągu liczbowego
sql: | | (n+1)(n+2)(n+3) | |
Oblicz granicę ciągu an = |
| |
| | (n−1)(n−2)(n−3) | |
Wiem, że oczywiście można powymnażać te wszystkie nawiasy i dalsze kroki też znam, ale to że
tam są te same wyrażenia w liczniku i mianowniku tylko z innym znakiem wydaje mi się jakieś
podejrzane. Czy istnieje przez to jakiś szybszy sposób na "obejście" tych nawiasów? Co Wy
byście zrobili w pierwszych krokach?
22 mar 22:20
Adamm:
| | (1+1/n)(1+2/n)(1+3/n) | |
an= |
| →1 |
| | (1−1/n)(1−2/n)(1−3/n) | |
22 mar 22:32
Satan: W skrócie? Wyciągnij n przed nawiasy, poskracaj i reszta wygląda jak u Adama.
22 mar 22:36
jc: Satan, nie mieszaj! Chcesz podzielić licznik i mianownik przez n3,
potem znów pomnożyć, aby na koniec skrócić?
22 mar 23:21
Satan: jc, nie do końca.
| (n+1)(n+2)(n+3) | |
| = |
| (n−1)(n−2)(n−3) | |
| | | | 1 | | 2 | | 3 | | n(1 |
| )n(1+ |
| )n(1+ |
| ) | | | n | | n | | n | |
| |
|
| |
| | | | 1 | | 2 | | 3 | | n(1− |
| )n(1− |
| )n(1− |
| ) | | | n | | n | | n | |
| |
Skracamy n i mamy to co u Adama.
22 mar 23:31
jc: Oj Satanie,
jakie operacje wykonujesz przechodząc z n+1 do n(1+1/n)?
Adamm po prostu podzielił licznik i mianownik przez n3 i to jest zrozumiałe.
(n+1)/n = 1+1/n.
23 mar 00:23