Oblicz pole przekroju i sinus kąta nachylenia płaszczyzny tnącej do podstawy dol
Hala: W sześcianie o krawędzi 8 cm poprowadzono płaszczyznę tnącą przez przekątną dolnej podstawy
i środek krawędzi górnej podstawy.
Oblicz pole przekroju i sinus kąta nachylenia płaszczyzny tnącej do podstawy dolnej sześcianu.
22 mar 21:45
Basia:

Przekrój to trapez równoramienny
a
2 = 8
2+8
2 = 2*8
2
a = 8
√2
b
2 = 4
2+4
2 = 2*4
2
b = 4
√2
c
2 = 4
2+8
2 = 16+64 = 80 = 16*5
c = 4
√5
| | a−b | | 8√2−4√2 | |
x= |
| = |
| = 2√2 |
| | 2 | | 2 | |
x
2+h
2=c
2
h
2 = c
2−x
2 = 80−8 = 72 = 36*2
h = 6
√2
| | a+b | |
P = |
| *h = .................................. |
| | 2 | |
podstaw i policz
y
2 = 72−8 = 64
y=8
| | y | |
sin α = |
| = .......................................... |
| | h | |
podstaw i dokończ obliczenia
22 mar 22:00