OBLICZ pole i objętość powstałego ośmiościanu
Hala: W czworościanie foremnym o krawędzi 6 cm odcięto rogi w taki sposób: w odległości 1 cm
od każdego wierzchołka wybrano na krawędziach wychodzących z tego wierzchołka punkt i
poprowadzono płaszczyznę tnącą przez te 3 wybrane punkty odcinając ostrosłup.
OBLICZ pole i objętość powstałego ośmiościanu
22 mar 21:30
Basia:

Obliczamy objętość czworościanu o krawędzi a=6
| | a2√3 | | 36√3 | |
Pp = |
| = |
| = 9√3 |
| | 4 | | 4 | |
H
2+R
2 = a
2
H
2 = a
2 − R
2 = 36−12 = 24 = 4*6
H = 2
√6
| | 1 | |
V1 = |
| *9√3*2√6 = 6√18 = 6√9*2 = 18√2 |
| | 3 | |
| | 1 | |
odcięty ostrosłup jest podobny do wyjściowego w skali k= |
| |
| | 6 | |
V
2 = k
3*V
1
odcinamy cztery takie czworościany
V = V
1 − 4*V
2
dokończ obliczenia
22 mar 21:49