trójkąt
słonik: W kwadracie o polu 20 dwa wierzchołki jednego z boków
w połączono ze środkiem przeciwległego boku, otrzymując trójkąt równoramienny. Następnie dwa wi
wierzchołki sąsiedniego boku połączono ze środkiem przeciwległego boku, otrzymując
również trójkąt równoramienny.
Oblicz pole części wspólnej tych trójkątów
22 mar 21:22
Słonik: Ktoś coś?
22 mar 21:53
Eta:

2a −− dł. boku kwadratu
P□=4a
2 =20 ⇒
a2=5
| | 2a | | 2√5 | | a√5 | |
w ΔABF : sinα= |
| = |
| i cosα= |
| |
| | a√5 | | 5 | | 5 | |
|AF|=a
√5 ( z tw. Pitagorasa
ΔABF ∼ ΔBMF z cechy (kkk)
| | a√5 | | 2a | |
to |
| = |
| ⇒ |MF|=a√5/5 |
| | a | | |MF| | |
γ= 180
o−2α to sinγ= sin2α = 2sinα*cosα= 4/5 to cosγ= 3/5 to tgγ= 4/3
| | |MN| | | 4 | | 4a√5 | |
zatem: |
| = |
| ⇒ ... |MN|= |
| |
| | |MF| | | 3 | | 15 | |
P(MNF)= 0,5*|MN|*|MF| = ..... =2a
2/15
P(ANF)= 0,5*|AF|*|MN|= ........2a
2/3
Pole części wspólnej
S=2* P(AMN) = 2*[ P(ANF)−P(MNF) ] =.......... =16a
2/15
i a
2=5
to
S= 16/3
22 mar 22:47
Eta:
@
jolka
Nie reklamuj
konkurencji bo to zabronione
Ciągle wrzucasz tego typu linki .......
22 mar 22:49
jolka: ale nie chodzi tu o pomoc?
22 mar 22:51
Eta:
Przenieś się na inne fora i nie zakłócaj atmosfery naszego .........
22 mar 22:54
jolka: a czemu nie odpowiadasz na pytanie, tylko rzucasz "Przenieś się na inne fora" ?
22 mar 22:57
Eta:
Wrzucając linka ... nie szanujesz mojego czasu i mojej pracy !
Na przyszłość pisz: "nie rozwiązujcie! bo ja zaraz wrzucę link" ....
...... tyle w tym temacie i bez komentarza
22 mar 23:06
Mila:
A
Słonik wrzucił zadanie i nie interesuje się rozwiązaniem.
Gdzie są dawni uczniowie?
No cóż, nie wpisuję swojego rozwiązania, szkoda pracy na darmo
23 mar 16:42
jolka: Własnie bo niektórzy po prostu przepisują rozwiązania i tyle...
23 mar 16:47
słonik: dzięki za rozwiązanie

uczniowie idą spać a potem są w szkole....i jak wrócą do domu to
mają czasna zabawę z matematyką

i przepraszam nie chciałam żadnego hejtu
wywołać...po prostu wrzucam zadanka których nie umiem rozwiązać i lecę z innymi i jak znajdzie
się jakaś dobra duszyczka która mi pomorze to na prawdę jestem bardzo wdzięczna...ale nie
czekam cały czas na rozwiązania tylko robię wtedy inne zadania
23 mar 20:47
słonik: przepraszam jeśli kogoś zdenerwowałam...naprawdę nie miałam takiej intencji bo bardzo cenię
wszystkich na tym forum
23 mar 20:50
Mila:
To dobrze, że czytasz, bo
Eta napracowała się. Zadanie ciekawe i rozwiązanie też.
Jeśli autor nie reaguje, to jest nam przykro.

Powodzenia i staraj się kontaktować z pomagającymi
23 mar 20:55
słonik: Dzięki jeszcze raz za pomoc. Następnym razem postaram się przeczytać szybciej....
przepraszam za całe to zamieszanie
23 mar 21:04
Eta:
23 mar 21:55