Równanie z 3 niewiadomymi
Krychu330: Jak rozwiązać równanie:
x+y+z=0
2y−3x+4z=7
2x−3y+3z=1
Proszę o pomoc bo nie wiem jak sie za to zabrać.
22 mar 21:15
Tadeusz:
zauważ, ze sumując pierwsze i drugie dostajesz
−2x+3y+5z=7 ... i przeciwnych wszpółczynników z trzecim
2x−3y+3z=1
8z=8 ⇒ z=1
i podstaw a daleej jak układ z dwoma niewiadomymi
22 mar 21:25
Krychu330: x+y= −1
−3x+2y= 3
3x+3y= −3
−3x+2y=3
y=0
x+y+z=0
x+0+1=0
x= −1
Czy jest to dobrze zrobione?
22 mar 22:05
Tadeusz: podstaw i sprawdź
22 mar 23:08
Krychu330: x+y+z=0
−1+0+1=0 czyli dobrze
22 mar 23:13
Tadeusz:
do sprawdzenia wszystkie 3 równania
22 mar 23:20