Basia:
sin 2x = 2(sin x)(cos x)
| | sin x | |
1−2(sin x)(cos x) = 2sin2 x − |
| /*cos x |
| | cos x | |
cosx − 2(sin x)(cos
2 x) = 2(sin
2 x)(cos x) − sinx
cos x + sin x − 2(sin x)(cos
2 x) − 2(sin
2 x)(cos x) = 0
(sin x + cos x) − 2(sin x)(cos x)*[ cos x + sin x] = 0
(sin x + cos x)(1−2(sin x)(cos x)) = 0
(sin x + cos x)(1−sin(2x)) = 0
sin x + cos x = 0 lub 1−sin(2x)=0
sin x = −cos x / : cos x (można bo cosx≠0) lub sin(2x)=1
tg x = −1 lub sin(2x) = 1
| | π | | π | |
x = − |
| +kπ lub 2x = |
| +2kπ gdzie k jest dowolną liczbą czałkowitą |
| | 4 | | 2 | |
| | π | | π | |
x = − |
| +kπ lub x = |
| +kπ |
| | 4 | | 4 | |
teraz znajdź rozwiązania należące do zadanego zbioru
podstawiając za k kolejno: −2;−1;0;1;2
uważaj bo przy k=−2 dostaniesz tylko jedno rozwiązanie ze swojego zbioru
tak samo przy k=2