logarytmy
Nikka: Wiedząc, że a = log
320 , b = log
315 oblicz log
2360.
Skończyły mi się już pomysły. Czy możecie coś podpowiedzieć ?
8 lut 15:06
Eta:
Witam
| | log323*32*5 | | 3log32 +2log33+log35 | |
zapisz log2360= |
| = |
| =
|
| | log32 | | log23 | |
| | 3log32+2 +log35 | | 2+log35 | |
= |
| = 3+ |
|
|
| | log32 | | log32 | |
teraz: log
320= 2log
32+log
35= 2log
32+log
35=a
oraz: log
315= log
33+log
35= 1+log
35=b
to:
log35= 1−b to: a= 2log
32+1−b =>
log32=12( a+b−1)
podstaw te wartości do:
| | 2+log35 | |
log2360= 3+ |
| =......
|
| | log32 | |
Pozdrawiam
8 lut 16:00
Eta:
sorry , widzę chochlika

oczywiście :
log
35=
b −1
log
32=
12( a
−b −1
8 lut 16:09
Eta:
znowu chochlisko

log
32=
12( a−b
+1)
przepraszam , śpieszę się , bo inna praca czeka
8 lut 16:21
Nikka: dzięki Eto (jak zwykle jesteś niezawodna)
8 lut 16:27