Tryg
Vobro: Jak rozwiązać takie równanie
sin2x+√3cos2x=(√3+1)sinx cosx
22 mar 20:28
PW: Spróbowałbym po chamsku podzielić przez sinxcosx po rozważaniu "co by było gdyby".
22 mar 20:40
Vobro: Ok
22 mar 20:43
Vobro: | sin2x+√3cos2x | |
| =√3+1 |
| sinxcosx | |
sinxcosx≠0
W sumie to nie wiem co mi to dało
22 mar 21:48
Vobro: Zrobiłem coś takiego:
cos
2x−1+
√3cos
2x−(
√3+1)sinxcosx=0
cos
2x+
√3cos
2x−(
√3+1)sinxcosx=1
(
√3+1)(cos
2x−sinxcosx)=1
| | √3−1 | | √3−1 | |
cosx= |
| v cosx−sinx= |
| |
| | 2 | | 2 | |
To jest dobrze? Co dalej?
22 mar 22:02
22 mar 22:05
Vobro: Racja, a kolejny krok?
Nie wiem co dalej ...
22 mar 22:11
Vobro: Albo jakaś wskazówka
22 mar 22:11
Vobro: Nic się nie da wyciągnąć przed nawias czy coś
22 mar 22:37
Satan: Tak jak PW:
tg
2x +
√3 = (
√3 + 1)tgx
tg
2x − (
√3 + 1)tgx +
√3 = 0
tgx = t, t ∊ ℛ
t
2 − (
√3 + 1)t +
√3 = 0
Δ = 3 + 2
√3 + 1 − 4
√3 = 4 − 2
√3 = 3 − 2
√3 + 1 = (
√3 − 1)
2
Czyli Δ > 0. Teraz:
√Δ = |
√3 − 1|, ale
√3 > 1, więc
√Δ =
√3 − 1
Więc:
| | √3 + 1 − √3 + 1 | |
t1 = |
| = 1 |
| | 2 | |
| | √3 + 1 + √3 − 1 | |
t2 = |
| = √3 |
| | 2 | |
Jeśli nigdzie się nie potknąłem, to jedziesz z tym dalej
22 mar 22:55