prosze o pomoc
Polak:

oblicz pole trapezu o wymiarach podanych na rysunku
22 mar 19:36
Tadeusz:
gimnazjum czy średnia
22 mar 19:40
Polak: gimnazjum
22 mar 19:43
Eta:

P=...........
22 mar 19:43
Polak: skąd się to wzieło
22 mar 19:46
Tadeusz:
z trójkątów "ekierek"
22 mar 19:47
Eta:
22 mar 19:48
Polak: I co dalej bo jestem lewy z matematyki, co ma podstawiać do wzoru ?
22 mar 19:48
Eta:
2y=8 to y= 4 więc h= y
√3= 4
√3
w drugim
x= h= 4
√3
a= 4+4+4
√3 = 8+4
√3 , b= 4 , h= 4
√3
i licz .......... ( bo jak przepiszesz gotowca , to dalej będziesz "lewy"
22 mar 19:57
PAWEŁ: podstawiłem i wyszło mi 168 czy dobrze ?
22 mar 20:05
Eta:
źle
Licz jeszcze raz ..........
22 mar 20:05
PAWEŁ: | 8+4√3 + 4 | |
| * 18√2 = 8+4√3 + 2 * 4√3 = 14√3 *4√3=56√3 = 168 |
| 2 | |
W którym momencie jest błąd ?
22 mar 20:10
Eta:
Rzeczywiście masz kłopoty z dodawaniem .......
| 8+4√3+4 | |
| *4√3 = (12+4√3)*2√3= 24√3+24= 24(√3+1) |
| 2 | |
22 mar 20:17
PAWEŁ: Dziękuje za pomoc
22 mar 20:20
Eta:
22 mar 20:20