rozwiaż nierównośc
anulka__1990: | | 1 | |
rozwiąż nierównoś − |
| x2+2x+5≤0 |
| | 4 | |
b=2
c=5
Δ=4+20
Δ=24
i jak dalej

pierwiastka z 24 nie ma wiec jak mam to dalej liczyc
8 lut 15:04
jo: Źle Δ obliczona: = 4+5 = 9
8 lut 15:07
anulka__1990: faktycznie

dzięki
8 lut 15:11
anulka__1990: | | 5 | |
i teraz wyszlo ze x1= |
| i tak ma zostac  |
| | | |
8 lut 15:12
jo:
x1 = 5*2 = 10 (dzieląc ułamki mnożysz dzielną przez odwrotność dzielnika)
8 lut 15:15
anulka__1990:

wiec x
1=10
x
2=2
wiec odp x∊ (−
∞,2> u (10,+
∞)
8 lut 15:20
jo: Tak, liczba 10 też należy więc tam też nawias < ale to chyba wiesz .
8 lut 15:26
anulka__1990: ok dzieki
8 lut 15:29
jo: Proszę
8 lut 15:31