graniastosłupy
Stanisław: Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez o podstawach długości 2 i 9 oraz ramionach 5 i
4√2. Wiedząc, że obj tego graniastosłupa wynosi 220 oblicz długości przekątnych
graniastosłupa.
Proszę o pomoc
Ma wyjść √152 i √134
22 mar 19:09
Mila:

c=5, d=4
√2
1) CE||AD
|EB|=7
P
ΔEBC z wzoru Herona
P
Δ=
√(6+2√2)*(6+2√2−4√2)*(6+2√2−5)*(6+2√2−7)=
=
√(6+2√2)*(6−2√2)*(1+2√2)*((2√2−1)=
=
√(36−8)*(8−1)=
√28*7=
√196=14
| | 1 | |
PΔ=14= |
| *7*h⇔h=4 wysokość trapezu |
| | 2 | |
2) Pole trapezu:
V=220=22*H⇔
H=10
3)W ΔCFB
c
2=x
2+h
2⇔5
2=x
2+4
2
x=3
4) Przekątna AC:
W ΔAFC: |AF|=9−3=6
f
2=6
2+4
2=36+16=52
5) Przekątna graniastosłupa BD'
|AC'|
2=H
2+f
2
|AC'|
2=10
2+52
2=152
|AC'|=
√152
==============
5) przekątna trapezu BD
y
2=(4
√2)
2−4
2=16, y=4
W ΔGBD:
|DB|
2=5
2+4
2=41
6) Przekątna gran. BD'
|BD'|
2=|DB|
2+H
2=41+100=141
|BD'|=
√141
==========
sprawdzaj rachunki
22 mar 21:10
Stanisław: Dziękuję
22 mar 21:47
Mila:

druga przekątna nie zgadza się, sprawdzaj.
22 mar 21:53