dla jakich wartosci parametru m dziedzina funkcji jest.
witamwitam320: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji
f(x)=√mx2+(m+2)x+(m+2)
jest zbiór liczb rzeczywistych?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Doszedłem do czegoś takiego:
Wiem że to co pod pierwiastkiem musi być większe lub równe 0
Obliczyłem:
m1 = −2
m2 = 23
Poprawna odpowiedź to m≥23
Dlaczego mam wyeliminować pierwszy pierwiastek −2?
22 mar 19:01
nie wiem: nie wiem
22 mar 19:11
Mila:
1) Dla m=0 masz pod pierwiastkiem
g(x)=2x+2− funkcja liniowa− zatem przyjmuje wartości dodatnie, ujemne i zero
2)
m≠0 pod pierwiastkiem będzie funkcja kwadratowa
Parabola ma być skierowana do góry, czyli m>0.
22 mar 19:19