Proszę o rozwiązanie
Polak: Obwód trójkąta o wierzchołkach: A=(−3,10). B=(12,2), C=(3,2) jest równy:
A) 34, B)35, C)36, D)37
22 mar 18:28
Mateusz: Zaznacz sobie te punkty na układzie wspólrzędnych.
Skorzystaj ze wzory na odleglość między dwoma punktami
D=√(x2−x1)2+(y2−y1)2 , gdzie A=(x1,y1) B=(x2,y2)
22 mar 18:33
Polak: 12+3)2 + (2−10)2= 152 + (−8)2= 225 − 64= pierwiastek z 161
Cy dobrze ?
22 mar 19:23
Mila:

źle.
|AB|
2=(12+3)
2+(2−10)
2=15
2+(−8)
2=225+64=289
|AB|=
√289=17
|BC|
2=(3−12)
2+(2−2)
2=9
2=81
|BC|=
√81=9
|AC|
2=(3+3)
2+(2−10)
2=6
2+(−8)
2=36+64=100
|AC|=
√100=10
Obw=17+9+10=36
Jeżeli masz takie dane, że możesz zaznaczyć w układzie wsp. to korzystaj z rysunku.
Długość BC oczytujesz z rysunku, pozostałe z tw. Pitagorasa, masz tam linie pomocnicze.
22 mar 20:24