Proszę o pomoc
Daria: Sprawdź czy trójkąt o podanych długościach boków jest prostokątny:
a) 18,24,30
b) 2√3, 5√2, 2√15
22 mar 18:20
Mateusz: z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Pitagorasa:
Jeśli w trójkącie suma kwadratów długości dwóch krótszych boków jest równa kwadratówi długości
najdłuższego boku , to trójkąt jest prostokątny.
22 mar 18:25
Mateusz: 182+242=302
324+576=900
900=900
Więc trojkąt ten jest prostokątny... Drugi zrob sama
22 mar 18:27
Polak: 2√32 = 12
5√22 = 50
12+50 = 62
2√152 = 60
Dobrze ?
22 mar 18:32
Mateusz: Tak i co z tego wynika?
22 mar 18:34
Polak: Ze jest prostokątny
22 mar 18:35
Polak: Dziękuje za pomoc
22 mar 18:36
Mateusz: Ale czy tu lewa strona rowna sie prawej? Czy 62 = 60 ?
22 mar 18:49
Polak: Przepraszam miało być że nie
22 mar 19:31