Trygonometria
PoZiomki: sin1005 x+cos1005 x=1
22 mar 18:10
Mila:

tak, jak:
sin
3x+cos
3x=1
22 mar 19:01
PoZiomki: Czyli co mam zrobić teraz z tą potęgą?
22 mar 19:26
Adamm:
sinx, cosx∊(−1, 1), to
|sin1005x+cos1005x|≤|sin1005x|+|cos1005x|<sin2x+cos2x
czyli rozwiązanie może być tylko dla sinx=±1 lub cosx=±1
czyli sinx=1 lub cosx=1
22 mar 20:11
PoZiomki: Super dziękuję, a dlaczego jest tutaj wartość bezwzględna?
22 mar 20:13
Adamm:
w sumie to można bez wartości bezwzględnych, ale tak jakoś myślałem o liczbach
dodatnich, więc nałożyłem
22 mar 20:18
PoZiomki: Mam pytanie jeszcze, czy jakby zamiast potęgi 1005 byłaby inna to też to samo by obowiązywało?
22 mar 20:23
PW: Tak, rozważania opierają się na stwierdzeniu, że dla |u|<1 i n>2 jest
|u|n<|u|2
(funkcja wykładnicza o podstawie mniejszej od 1 jest malejąca).
22 mar 20:32
PoZiomki: Super, dziękuję wam bardzo! Czyli ta nierówność pochodzi od tego twierdzenia, tak?
22 mar 20:34
Lolek: A jest możliwość wykazania tego bez funkcji wykładniczej?
22 mar 21:32
Adamm:
PW, to co napisałeś to nie do końca prawda
22 mar 21:36
PW: No to tłumacz po swojemu.
22 mar 21:39
Adamm: Nie trzeba się obrażać, zwróciłem ci uwagę na błąd. To co napisałeś jest ok,
tylko jest jeden mały wyjątek od reguły.
22 mar 21:41
PoZiomki: Więc, Adamm, wytłumaczyłbyś mi na swoim przykładzie to wszystko?
22 mar 21:43
Rafałek: spokojnie mordeczki skupmy się na dokładnym przeanalizowaniu zadania oraz rozwiązanie go
22 mar 21:44
PW: Ależ ja się nie obrażam. Jeżeli coś źle rozumiem, to wytłumacz, bo w tej chwili nie widzę
22 mar 21:44
Adamm:
|u|n<|u|2 jest prawdziwa dla n>2, oraz 0<|u|<1
ten wyjątek to 0
w naszym zadaniu i tak dostajemy nierówność ostrą, bo nie może być tak że
zarówno cosx jak i sinx są równe 0
22 mar 21:48
Lolek: A dałoby się to zadanie wytłumaczyć na poziomie liceum?
22 mar 21:50
PW: No dobrze, ale ja nie rozwiązywałem zadania o 20:32, tylko odpowiadałem na pytanie skąd się
wzięło oszacowanie − czy zadziała dla innyych potęg niż 1005. Przecież pisząc o funkcji
wykładniczej nie brałem pod uwagę u=0, z natury rzeczy.
22 mar 22:03
Mila:
|sinx|≤1 i |cosx|≤1
Jeżeli wartość sinx∊(−1,1)\{0} to wartość (sinx)
1005 jest bliska 0
podobnie jest z cosinusem.
| | π | |
Jeżeli sinx=1 to cosx =0 i równanie jest spełnione dla x= |
| +2kπ |
| | 2 | |
Jeżeli cosx=1 to sinx=0 i równanie jest spełnione dla x=2kπ
22 mar 22:03
Lolek: Dzięki! A dlaczego mamy tu moduły, a z dziedziny jest wyrzucone 0 ?
22 mar 22:07
Mila:
Nie wyrzucone, tylko rozważone w drugim przypadku.
22 mar 22:26
Lolek: aaa okey dzięki bardzo
22 mar 22:31
Krejzolka: Czy tylko dla sin i cos =1 i 0? A co jeżeli jedno z nich będzie 1/2 a drugie też 1/2

? To też
może dac 1.
26 mar 19:52
Mila:
| | 1 | | 1 | |
sinx= |
| to cosx≠ |
| sprawdź z jedynki trygonometrycznej. |
| | 2 | | 2 | |
26 mar 20:11
Adamm: zresztą, jeśli jedno będzie równe 1/2, i drugie też, to ich setna potęga będzie na
pewno mniejsza, i całość będzie ściśle mniejsza od 1
26 mar 21:14