Ile
Tomeczek : Ile wyrazów ciągu an= − 2n2 + 3n jest większa od −5?
22 mar 18:02
Hanna:
22 mar 18:03
Maciess:

n≥1 n∊C
−2n
2+3n>−5
−2n
2+3n+5>0
Δ=49
Patrzymy gdzie funkcja jest większa od 0 i szukamy liczb spełniających założenia. Czyli n
całkowite i większe lub równe 1.
Mamy dwie takie n−ki − 1 i 2. Czyli są 2 takie wyrazy ciągu.
22 mar 18:14
Hanna: Mnie w odpowiedzi wyszło że n1 = 1 a n2= − 5/2.
Zastanawiam się tylko czy nie zrobiłem gdzieś błędu.
22 mar 18:35
Maciess: | | −3−7 | | −10 | | 5 | |
n2= |
| = |
| = |
| |
| | −2*2 | | −4 | | 2 | |
22 mar 18:53