Znajdź miejsca zerowe
Tomeczek : Znajdź miejsca zerowe ciągu o wzorze ogólnym dn = 3n2 − 19n + 6.
22 mar 17:10
Maciess: n≥1 n∊C
3n
2−19n+6=0
Δ=289
| | 19−17 | | 1 | |
n1= |
| = |
| Nie jest całkowite więc odpada |
| | 6 | | 3 | |
22 mar 17:18
Tomeczek : Ach to tak trzeba było rozwiązać.

A mogę wiedzieć czemu n jest ≥ 1 a nie np 4 czy 5?
22 mar 17:21
Maciess: To jest ciąg. n−ki to są kolejne wyrazy ciągu. Nie ma zerowego wyrazu ciągu, bo zaczynamy
numerowac od pierwszego

Pierwszy wyraz ciągu, drugi wyraz ciagu, trzeci wyraz ciągu itd.
22 mar 17:23
Tomeczek : Ahaaaa

można powiedzieć że to taka hmmm formuła, że to tak okresle.
22 mar 17:51