Uzasadnij, że dla kąta ostrego α zachodzi równość
Garris: Witam.
Moje pytanie dotyczy zadania ze zbioru Andrzeja Kiełbasy. A konkretniej, czy moja metoda
rozwiązania jest poprawna, czy to tylko moje domysły:
Uzasadnij, że dla kąta ostrego α zachodzi równość:
e)
cos4α−sin4α=cos2α−sin2α
cos4α−cos2α=sin4α−sin2α
cos2α(cos2α−1)=sin2α(sin2α−1)
I teraz z przekształcenia wzoru jedynki trygonometrycznej:
cos2α(−sin2α)=sin2(−cos2α)
−sin2αcos2α=−sin2αcos2α
Domyślam się, że takie rozwiązanie nie jest poprawne, ale chciałbym się upewnić. Pozdrawiam!
22 mar 17:02
Tadeusz:
więcej zaufania we wlasne umiejętności ... rozwiązanie nie całkiem "szkolne" ale ujdzie
22 mar 17:37
Tadeusz:
prościej oczywiście jest rozłozyć lewą stronę
(cos
2x−sin
2x)(cos
2x+sin
2x)=
...jedynka trygonometryczna i wszystko jasne
22 mar 17:40
Garris: Rozumiem Twoją propozycję rozwiązania, ale tą swoją metodą rozwiązuję mi się strasznie
intuicyjnie.
A co do we wiary we własne umiejętności to ją posiadam, ale nie w tym przypadku bo w szkole od
zawsze uczony byłem robić wszystko jednym sposobem bez inwencji twórczej

I powinienem zostawiać to w takiej formie, czy pociągnąć dalej i napisać, że 0=0?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
22 mar 17:47
Maciess: Mnie uczą że można zapisac lewa = prawa (L=P)
22 mar 17:51
Garris: Okej, wszystko rozumiem. Dziękuję!
22 mar 17:54