Trzy grupy rybaków złowiły razem 89 ryb. Każdy rybak [ierwszej grupy złowił 12 r
alinka: Trzy grupy rybaków złowiły razem 89 ryb. Każdy rybak [ierwszej grupy złowił 12 ryb, drugiej 7 a
trzeciej 5. Ilu rybaków było w każdej grupie jezeli łącznie było 12?
22 mar 16:50
Pytający:
| ⎧ | 12a+7b+5c=89 | |
| ⎨ | a+b+c=12 |
|
| ⎩ | a,b,c∊ℕ | |
12a+7b+5c=89
7a+2b+5(a+b+c)=89
7a+2b=89−5*12=29
(a=1 ⋀ b=11) ∨ (a=3 ⋀ b=4)
• a=1 ⋀ b=11 ⋀ c=12−1−11=0 // odpada, jeśli zakładamy, że każda grupa była niepusta
• a=3 ⋀ b=4 ⋀ c=12−3−4=5
22 mar 17:11