Rozwiąż nierówności
załamka: a) 2x+2x−1+2x−2+...≤2*√3*2x+4 (pierwiastek sięga do końca)
b) 0,5x+0,5x+1+0,5x+2}+...>2√(1/2)x+2 (pierwiastek sięga do końca)
c)2x+4x+8x+...<(2x+1+1)/2
d)(1/3)x−(1/9)x+(1/27)x−(1/81)x+...>32−x−0,9
Proszę o pomoc w obliczeniu prawych stron równań i lewych (ale tylko w przykładach c i d)
22 mar 14:44
Tadeusz:
a) Po lewj stronie masz sumę nieskończonego ciągu geometryczneg w którym
a1=2x q=1/2
Do wzoru na sumę i masz nierówność
22 mar 15:23
Tadeusz:
dasz radę czy wrzuciłes i poczekasz?
22 mar 15:54
zał: Potrafię zrobić z lewej strony a i b
Nie potrafię c i d, a konkretnie nie potrafię wyznaczyć q, czy w c) a1=x, a r=1x? bo jest to
ciąg arytmetyczny?
i proszę o pomoc w przekształceniu prawej strony, przynajmniej w jednym przykładzie
22 mar 18:45
Tadeusz:
Prxykłd a)
Jest to oczywiście ciąg geomtryczny a nie arytmetyczny. Do tego specyficzny ciąg w którym
| | 1 | |
q= |
| Jest więc to nieskończony ciąg geometryczny gdzie |
| | 2 | |
| | a1 | | a1 | |
Sn= |
| ⇒ Sn= |
| =2a1 zatem Sn=2*2n=2n+1 |
| | 1−q | | 0,5 | |
22 mar 19:20
Tadeusz:
Masz więc nierówność 2x+1≤2√3*2x+4 ⇒ 2x≤√3*2x+4
Możesz podnieść to obustronnie do kwadratu (wyjaśnij sobie i dla mnie dlaczego możesz)
22x≤3*2x+4 ⇒ 22x−3*2x−4≤0 i teraz 2x=t gdzie t>0
t2−3t−4≤0
Δ=9+15=25 t1=−1 t2=4 zatem t∊(0, 4> czyli x∊.......
22 mar 19:34
załamka: Moje rozwiązania
2
2x<2*
√3*2x+4
2
x<
√3*2x+4
t
2<3t+4
t
2−3t−4<0
0,5
2x>2*
√0,5x+2
co dalej, jak przekształcić?
co dalej, jak przekształcić?
22 mar 20:21