Oblicz logartym
dorota: | | logc b | |
Czy log82 można obliczyć ze wzoru: logab= |
| ?
|
| | logc a | |
Z jakiego wzoru obliczyć log
816?
8 lut 14:57
jo: Z definicji.
8 lut 15:03
8 lut 15:08
dorota: Ponawiam pytanie, 8?=2 log82=1/4 i jak to policzyć bo z def nie rozumie...
8 lut 15:16
Julek:
log
82 = c
| | 1 | |
8c = 2 ⇒ c= |
| , bo 3√8=2 |
| | 3 | |
8 lut 15:48
dorota: | | 1 | |
a nie log82= |
| ?  tak mam w odpowiedziach? |
| | 4 | |
8 lut 16:16
Bogdan:
8x = 2 ⇒ (23)x = 2 ⇒ 23x = 21 ⇒ 3x = 1 ⇒ x = ...
8 lut 16:18
dorota: Ok, dziekuje
8 lut 16:26
Bogdan:
Tak
| | 1 | |
Można również zastosować wzór: logan b = |
| loga b |
| | n | |
| | 1 | | 1 | |
log8 2 = log23 2 = |
| log2 2 = |
| , bo log2 2 = 1 |
| | 3 | | 3 | |
8 lut 16:36