zmienne
Irek: Niech (X, Y ) bedzie dwuwymiarowa zmienna losowa typu skokowego o wartosciach i
prawdopodobienstwach
podanych w tabeli. Znalezc rozklady brzegowe i sprawdzic, czy zmienne sa niezalezne.
Y \X x1 x2 x3
y1 0.25 0.23 0.12
y2 0.2 0.1 0.1
jak sprawdić czy zmienne sa niezalezne?
22 mar 10:59
aniabb: jak mnożenie brzegowych daje tę w środku
22 mar 11:08
22 mar 11:13
Irek: wiec
P(x=x1,y=y1)=0,25
P(x=x1)*P(y=y1)=0,27
wiec zmienne nie sa niezalezne,dobrze?
22 mar 11:19
aniabb: tak
22 mar 11:24