wielomaiany parametr
Adam68: Dla jakich wartości parametru m równanie x4−2mx2−m2+4=0 ma trzy różne rozwiązania?
No to robię:
x2=t, t≥0
t2−2mt−m2+4=0
Warunki:
1. Δ>0
2. t1>0
3. t2=0
No i problem polega na tym, że nie wiem co zrobić z 2. i 3. warunkiem.
22 mar 10:56
aniabb: zamień na
t1•t2=0
t1+t2≥0
22 mar 11:02
Jerzy:

Musisz mieć taką sytuację, a więc jakie warunki ?
22 mar 11:04
Jerzy:
Ja bym położył:
1) Δ > 0
2) xw > 0
3) f(0) = 0
22 mar 11:06
Adam68: Ok, dzięki. A wracając do tego co napisała aniabb − suma t1+t2 nie powinna być czasem
większa od zera?
22 mar 11:20
aniabb: tak większa
22 mar 11:21
PW:
(1) f(x)=x4−2mx2−m2+4
jest funkcją parzystą, f(−x)=f(x) dla wszystkich x∊R.
Wynika stąd, że jeżeli f(x1)=0, to również f(−x1)=0. Wielomian ten może mieć zatem:
− dwa miejsca zerowe różne od zera, będące liczbami przeciwnymi
− cztery miejsca zerowe różne od zera:: x1, −x1, x2, −x2
− trzy miejsca zerowe: −x1, 0, x1, przy czym 0 jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu
(1).
Istnienie trzech rozwiązań równania oznacza, że mamy do czynienia z trzecią możliwością:
f(x)=(x−x1)(x+x1)x2,
f(x)=(x2−x12)x2.
Współczynnik
−m2+4
we wzorze (1) musi być więc równy 0:
m=−2 lub m=2.
Dla takich m jest
f(x)=x4−2(−2)x2 lub f(x)=x4−2.2x2
f(x)=x2(x2+4) lub f(x)=x2(x2−4).
Jak widać tylko funkcja określona dla m=2 wzorem
f(x)=x2(x2−4)
spełnia warunki zadania − równanie (1) ma trzy rozwiązania.
22 mar 11:55