Funkcje
Jacobss: Wyznacz wzor funkcji liniowej ktora spelnia warunki f(3)=−2 i f(6)=0
22 mar 10:44
Jerzy:
f(x) = ax + b
−2 = a*3 + b
0 = a*6 + b
i oblicz: a i b.
22 mar 10:46
Wika:
29 lut 09:29
Jolanta: f(3)=−2. To znaczy dla x=3 y =−2
Podstawiamy do wzoru
y =ax+b
−2=3a+b. Tak samo robimy z drugim punktem
0=6a+b. Mamy układ równań ,który możemy rozwiązać metoda podstawiania lub przeciwnych
wspolczynnikow
29 lut 10:08
Jolanta:
−2=3a+b
0=6a+b. Mnoze pierwsze równanie przez −1
2=−3a−b
0=6a+b. Dodaje w pionie
−−−−−−−−−−−−−−−
2=3a / :3
2/3=a
Teraz trzeba podstawić za a do pierwszego lub drugiego równania 2/3 i wyliczyć b
2=−3(2/3)+b
2=−2+b
4=b
y=2/3x+4
29 lut 10:17
Arabica:

Metodą "schodkową"
| | y | | 2 | |
tgα= a= |
| = |
| i b= −4 |
| | x | | 3 | |
y=ax+b
=========
29 lut 19:36