Zapalki i plotek
Jakub Z :

Buduje sobie plotek ktory posiada 8 sztachetek
Do zbudowania jego zuzylem 42 zapalki
a) Ile zapalek trzeba z aby zbudowac plotek ktory sklada sie n sztachetek
To jesli do zbudowania 8 sztachetek zuzylem 42 zapalki i do jednej sztchetki potrzebuje 5
zapalek
to 5*8+2= 40+2= 42
to do zbudowania n sztachetek muszse zuzyc 5*n+2 zapalek
b) ile zapalek potrzeba aby ogrodzic takim plotkiem kwadrat o boku dlugosci n ?
Tutaj prosze o pomoc
22 mar 10:02
Jakub Z : Myslalem ze to bedzie 4(5n+2) = 20n+8
w odpowiedzi mam ze 20n
22 mar 10:07
annabb: Nie potrzebujesz tych dwóch na koniec bo już będą z sąsiedniego boku
22 mar 10:22
Jakub Z : Dziekuje .
22 mar 10:28