prawdopodobieństwo- proszę o sprawdzenie
zołszi: w sklepie jest 30 żarówek w tym 5 wadliwych jakie jest prawdopodobieństwo że klient kupując 2
żarówki kupi co najwyżej jedną wadliwą?
Policzyłam i wyszło mi że:
zbiór omega= wybieramy 2 z 30 = 435
a zbiór a to 1 z 25 * 1*24 (lub)+ 1 z 5 * 1 z 25
W sklepie jest 40 żarówek i 5 wadliwych jakie jest prawdopodobieństwo że klient kupi co
najmniej jedną wadliwą
i zbór omega to 2 z 40
i zrobiłam że zdarzenie B to zero wadliwych żarówek czyli 1 z 40 * 1 z 39 i odjęłam od całości
22 mar 01:40
zołszi: **40 żarówek w tym 5 wadliwych
*w drugim 1 z 35 i 1 z 34
22 mar 01:41
aniabb: pisząc 2 z 40 sugerujesz kombinacje (nieistotna kolejność )
zaś 1 z 35 i 1 z 34 wskazuje na wariacje (istotna kolejność )
więc trudno przewidzieć co robisz i czy masz dobrze
22 mar 02:00
aniabb: P(1)=425/435 P(2) =1−595/780
22 mar 02:11