Napisz równanie prostej równoległej do prostej l i przechodzącej przez podany
maio: Napisz równanie prostej równoległej do prostej l i przechodzącej przez podany punkt:
l: 5x−3y+1 = 0, P(0,2)
21 mar 23:58
Eta:
5(x−0)−3(y−2)=0
5x−3y+6=0
==========
22 mar 00:02
maio: −3y=6−5x /:−3
y = −2−5x
y=ax+b
2=−2*0+b
b= 2
y= −2x + 2 ? To jest wynik ? Czy zle to rozumuje ?
22 mar 00:56
aniabb: −3y=6−5x /:−3
y = −2+5x3
więc a=5/3
y=ax+b
2=5/3*0+b
b= 2
y= 5/3x + 2 i to jest wynik
można jeszcze
y= 5/3x + 2 /•3
3y=5x+6
5x−3y+6=0
22 mar 01:01
aniabb: zjadłam znak dzielenia w pierwszej poprawce
22 mar 01:02
maio: Aa no tak.. nie podzieliłem tej piątki

Czyli git, dzięki !
22 mar 01:10
aniabb: i wziąłeś wyraz wolny za a .. więc zwróć i na to uwagę
22 mar 01:11
maio: Aa jeszcze zapytam

Czy 5x−3y+6=0 nie powinno być −3y= −6−5x ? Bo napisałem 6 zamiast −6
wyżej i tak leciało dalej
22 mar 09:14
Jerzy:
Tak, tam masz błąd. 5x − 3y + 6 = 0 ⇔ −3y = −5x − 6
22 mar 09:21