nierówność
słonik: Udowodnij, że dla dowolnych liczb nieujemnych a, b, c zachodzi nierówność:
a√ab+b√ac+c√ab≤a2+b2+c2
domyślam się że trzeba skorzystać z nierówności między średnimi ale nie mam pomysłu jak..
Pomógł by ktoś?
21 mar 22:46
aniabb: a ten pierwszy pierwiastek to nie jest bc ?
21 mar 22:50
Adamm:
bez straty ogólności możemy założyć że
√a≤√b≤√c
wtedy
√c4+√b4+√a4≥√a2√b√c+√b2√a√c+√c2√a√b
z twierdzenia o ciągach jednomonotonicznych
a to co mieliśmy wykazać
21 mar 23:01
Słonik: Tak pierwszy to bc
A da się to zrobić jakoś inaczej?
22 mar 07:23
jolka: da się podstaw a=x2,b=y2,c=z2
wtedy mamy
xyz(x + y + z) ≤ x4 + y4 + z4
Umiesz udowodnić x2 + y2 + z2 ≥ xy + yz + xz ?
Korzystając z powyzszej nierówności
x4 + y4 + z4 = (x²)² + (y²)² + (z²)² ≥ x²y² + y²z² + z²x² = (xy)² + (yz)² + (zx)² ≥
≥ xy*yz + yz*zx + zx*xy = xyz(x + y + z)
22 mar 08:26
jc: A tak można wykorzystać nierówność pomiędzy średnimi.
| 2a2+b2+c2 | |
| ≥ 4√a2a2b2c2=a√bc |
| 4 | |
Dodajesz trzy podobne nierówności i masz żądaną nierówność.
22 mar 11:34
słonik: dziękuje bardzo
22 mar 12:40
słonik: oba rozwiązania są świetne
22 mar 12:46