gęstość
Krystek: dobrac stało c by funkcja
f(x,y)=x+cxy dla 0<=x<=2,0<=y<=1;0 dla pozostałych przykładów
była funkcja gestosci
21 mar 22:11
Adamm:
całka po całym obszarze ma być równa 1
∫02∫01(x+cxy)dydx=1
21 mar 22:29
Krystek: to jak to liczyć,to ma być całka z całki?
21 mar 22:38
Adamm:
od środka na zewnątrz
21 mar 22:39
Krystek: mógłbyś jakoś zaczać bo nwm jak się za te liczenie zabrać
21 mar 23:32
Adamm: normalnie tak jak się liczy całkę oznaczoną, tylko 2 razy
21 mar 23:33
Adamm:
przykład
∫01∫01dxdy = ∫01 [x]01 dy = ∫01dy = [y]01 = 1
21 mar 23:39