Geomteria analityczna
Ukośnik: Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej AB i oddalonej od początku układu
współrzędnych o √2
A(1,4) B(−6;3).
Nie rozumiem, dlaczego wynik wychodzi zły po podstawieniu punktów (−√2;0) i (√2;0) pod
równanie prostopadłej :s
21 mar 21:43
Mila:

Prosta AB:
4=a+b
3=−6a+b
b=3
67
7y=x+27
x−7y +27=0
Prostopadła do AB
p: 7x+y+D=0
| | |7*0+1*0+D| | |
d((0,0),s)=√2= |
| |
| | √72+12 | |
|D|=
√100=10
D=10 lub D=−10
Proste:
7x+y+10=0 lub 7x+y−10=0
p
1: y=−7x−10
lub
p
2: y=−7x+10
==============
Odcinki p i q maja długość
√2
21 mar 22:03
Ukośnik: A dlaczego mój sposób był zły?
21 mar 22:44
Mila:
Nie wiem jaki jest Twój sposób.
21 mar 23:00
Eta:
To jeszcze tak
k⊥AB
| | 3−4 | | 1 | |
aAB= |
| = |
| to ak=−7 |
| | −6−1 | | 7 | |
k: y= −7x+b ⇒ −7x−y+b=0 i odległa od (0,0) o
√2
| | |b| | |
d= |
| =√2 ⇒ |b|=10 ⇒ b=10 v b= −10 |
| | √50 | |
k: y= −7x+10 lub y= −7x−10
========================
22 mar 00:31