Niewiadoma w potędze
Topaz: Cześć,
Mam zadanie:
"75% Po o średnim czasie życia τ(tau)=200 dni rozpadło się po czasie
a) 100 dni b) 138 dni c) 277 dni d) 400 dni
Po podstawieniu do wzorów otrzymałem coś takiego:
I się zastanawiam czy da się to rozwiązać inaczej niż podstawiając odpowiedzi.
21 mar 21:37
PW: Gdybyś jeszcze tak po polsku napisał o czym mowa, to byłoby sensowne.
21 mar 21:44
Topaz: Znaczy tak... To jest zadanie z fizyki, jednak pomyślałem, że mogę tutaj spytać o pomoc w
rozwiązaniu równania. No i w sumie zapomniałem dodać, że chodzi o obliczenie t.
21 mar 21:47
Warr: 50% −> 200 dni
1/2 * 50% + 50% −> 200dni + 200dni = 400dni
21 mar 21:48
Topaz: Warr, nie o to chodzi. Z resztą w wynik powinien wyjść 277dni. Ale nie o to pytam. Jestem
ciekawy jak rozwiązać to równanie podane wyżej, tj. wyznaczyć t.
21 mar 21:56
aniabb: niepotrzebnie tak namotałeś w tym wzorze
N=N0•2−t/τ
x/4=x•2−t/τ
1/4=2−t/τ
masz równą potęgę więc
2−2=2−t/τ
t=2τ =400dni
gdy nie tak równo
−t/τ = log2(1/4) (albo innego ułamka)
t=τ•(−log2(1/4))
21 mar 22:02
aniabb: skoro wychodzi 277 to namotałeś z czasem połowicznego rozpadu bo w treści masz 200 a w równaniu
138,6
21 mar 22:03
Topaz: W zadaniu mam podany średni czas życia, a to jest co innego niż czas połowicznego rozpadu.
Jeśli τ(tau)=200 dni
λ= 1t(tau)
T 12 = ln2 λ
T 12 = 0,693/ 1t(tau)
T 12 = 0,693 * 200 = 138,6
21 mar 22:14
aniabb: no to jak wyżej zamiast tau wstaw T czyli t=2T1/2
21 mar 22:15
Topaz: Dzięki za pomoc
21 mar 22:18