Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A(1,2), B(-3,4)
maio: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A(1,2), B(−3,4).
Wychodzi mi:
2 = 1x+b
4 = −3x+b
b= −1x+2
b= 3x+4
−1x+2=3x+4
−4x=2
x= −0,5 ?
Coś robię zle do tego momentu ? Bo coś mi nie pasi
21 mar 20:50
Pytający:
Przecież podstawiasz iksy:
...
a=−1/2
21 mar 20:57
jc:
Wektor kierunkowy prostej = B−A=(−4,2)
Wektor do niego prostopadły = (1,2)
Równanie prostej: x+2y=1+2*2=5
21 mar 21:03
maio: jc − coś nie rozumiem tego równania prostej napisanego przez Ciebie

Jeśli a = −1/2
b = −1a+2
b= −1*(−0,5)+2 = 2,5
y=ax+b
y= 1/2x + 2,5? ...
Nie ogarniam czy to tak wychodzi ....
21 mar 22:30
jc: x+2y=5, y= −x/2 + 5/2 (w ostatnim momencie zgubiłeś minus)
21 mar 22:38
maio: okey, czyli oprócz tego że zgubiłem minus to jest wszystko okey ?

y= −1/2x + 5/2 to równanie tej prostej ?
21 mar 22:41
Bogdan:
bez układu równań
| | 4 − 2 | | 1 | |
y = ax + b, a = |
| = − |
| , |
| | −3 − 1 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 5 | |
y = − |
| (x − 1) + 2 ⇒ y = − |
| x + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
21 mar 22:43