geometria analityczna
lmn: W trójkącie prostokątnym ABC przy wierzchołku B 90. dwa wierzchołki maja współrzędne A(4; −5)
C(−8; 5) wyznacz współrzędne wierzchołka B wiedząc że pole wynosi 61.
Pomoże ktoś? Obliczyłam wysokość z wierzchołka B i coś z tym próbowałam, ale nie wychodzi, bo
nie mam z kolei punktu należącego do tej prostej i prostej AB.
21 mar 20:20
Tadeusz:
Zacznij od rysunku
Znasz podstawę trójkąta ... znasz pole ... znasz wysokość.
Wusokość równa promieniowi ... zatem dwie możliwości ...
21 mar 20:41
Eta:

P=61 , A(4,−5) , C(−8,5)
to środek odcina AC : S(−2,0) −−− środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym ACB
| | 1 | |
|AC|=2√61 to |
| *|AC|*h=61 ⇒ h=√61 |
| | 2 | |
BS=h= R=
√61 i BS ⊥AC
zatem trójkąt ABC jest prostokątny i równoramienny
zatem jego wysokość zawiera się w symetralnej AC
współczynniki kierunkowe :
| | 5+5 | | −5 | | 6 | |
aAC= |
| = |
| to aBS= |
| |
| | −8−4 | | 6 | | 5 | |
| | 6 | | 6 | |
prosta BS: y= |
| (x+2) zatem B(x, |
| x+2) |
| | 5 | | 5 | |
|BS|
2=R
2= 61
| | 61 | |
|
| (x+2)2=61 ⇒ (x+2)2=25 ⇒ x+2=5 v x+2= −5 |
| | 25 | |
x=3 v x= −7 to y= 6 v y= −6
B(3,6) lub B(−7,−6)
=====================
I wszystko się zgadza ( na rys.
21 mar 23:21