napisz wzór
anulka__1990: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty A= (−5,4) B =(2,2)
jak to zrobic
8 lut 14:48
ciekawski: y=ax+b
podstaw dane z punktów i rozwiąż układ równań
albo (y−ya)(xb−xa)=(x−xa)(yb−ya)
8 lut 14:55
anulka__1990: (y−y
a)(x
b−x
a)=(x−x
a)(y
b−y
a)
co do tego to podstawiłam x
1=−5
x
2 =2
y
1=4
y
2=2
i podstawiłam
(y−4)(2+5)=(x+5)(2−4) <−−−− wyszło +5 bo dwa minusy daja plus
(y−4)7=(x+5)6 <−−−−i teraz mnoze oba wyrazy nawiasy przez liczbe poza nawiasem
7y−28=6x+30 <−−−−− niewiadome na lewo liczby na prawo
7y−6x=30−28
7y−6x=2
cos chyba nie tak

ktos moglby pomoc ?
8 lut 19:31