Działanie
Szymon: (x + 22018)2 − (x − 22018)2 = 22018
21 mar 19:31
ICSP: z lewej strony zastosuj wzór na różnice kwadratów.
21 mar 19:32
g: Nie bój się tego 22018. Wyznacz x z równania (x+a)2 − (x−a)2 = a.
21 mar 19:35
Szymon: Ale po zmienieniu 22018 na a wyszło mi równe 0
21 mar 20:45
iteRacj@:
(x+22018)2−(x−22018)2 = 22018
[x+22018−(x−22018)]*[x+22018+(x−22018)] = 22018
[x+22018−x+22018]*[x+22018+x−22018] = 22018
(22018+22018)*(x+x) = 22018
2*22018*2x = 22018
4x = 1
21 mar 21:52
PW: (x+a)
2−(x−a)
2=x
2+2ax+a
2−(x
2−2ax+a
2)=x
2+2ax+a
2−x
2+2ax−a
2=4ax (a więc nie wychodzi 0,
lecz 4ax), wobec tego mamy rozwiązać równanie
4ax=a,
a ponieważ a≠0
4x=1,
Tak jak dobrze radził
g − warto stosować podstawienia, by uniknąć przepisywania ciągle
potęgi 2
2018, co jest żmudne, a nic do rozwiązania nie wnosi.
21 mar 22:03