matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
najs:
x − 6
|
| = 3
x + 3
21 mar 18:34
Adamm:
|x−6|=3|x+3| podstawiając x=−3 widzimy że nie jest to pierwiastek (x−6)
2
=(3x+9)
2
0=(3x+9)
2
−(x−6)
2
0=(2x+15)(4x+3) x=−15/2, x=−3/4
21 mar 18:37
Janek191:
Lub tak :
x − 6
I
I = 3 , x ≠ − 3
x + 3
x −6
x −6
= − 3 lub
= 3
x + 3
x + 3
x − 6 = −3 x − 9 lub x − 6 =3 x + 9 4 x = − 3 lub 2 x = − 15
3
15
x = −
lub x = −
4
2
21 mar 20:25