sinus kąta nachylenia
monia: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o polu powierzchni całkowitej 384. krawędź podstawy,
wysokość ściany bocznej i wysokość ostrosłupa( w podanej kolejności) tworzą ciąg arytmetyczny
o różnicy −2. wyznacz sinus kata nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy w tym
ostrosłupie.
21 mar 17:59
Mila:

a, h=a−2, H=a−4
a,h,H >0
1) a
2+4*a*(a−2)=384
5a
2−8a−384=0, a>4
| | 1 | | 48 | | 24√2 | |
|OC|= |
| * |
| *√2= |
| |
| | 2 | | 5 | | 5 | |
2) k
2=H
2+|OC|
2
3)
===========
21 mar 21:03