moda,mediana
Jarek: Zmienna losowa X posiada gęstość f(x)=2cos2x w przedziale <0;π/4> i zero poza przedziałem
obliczyć mediana i mode
jak ktoś ma pomysł proszę się podzielić ,z góry dzięki za pomoc
21 mar 17:50
Krystek : medialna to chyba x=π/12 a mode nwm jak obliczyć
21 mar 18:46
Pytający:
Moda to 0, bo f(x) osiąga wartość największą dla x=0 (f(x)=2cos(2x) w przedziale <0;π/4>
maleje).
Mediana to x taki, że F(x)=1/2. // F(x) to dystrybuanta
F(x)=∫−∞x f(t)dt=
0 dla x<0
∫0x 2cos(2t)dt=sin(2x) dla 0≤x≤π/4
1 dla x>π/4
F(x)=1/2 ⇔ sin(2x)=1/2 ⋀ 0≤x≤π/4 ⇔ x=π/12
21 mar 20:39
Jarek: super,dzięki
21 mar 20:57