Janek191:
z.1
a = 10
a
√2 − długość przekątnej kwadratu
więc z tw. Pitagorasa mamy
p
2 = ( a
√2)
2 + a
2 = 2 a
2 +a
2 =3 a
2
zatem przekątna sześcianu ma długość
p =
√3 a
=========
dlatego dla a = 10
p = 10
√3
=========
Dla
p = 1 m
mamy
a
√3 = 1
Objętość sześcianu
| | 1 | | 1 | | √3 | |
V = a3 = ( |
| )3 = |
| = |
| |
| | √3 | | 3 √3 | | 9 | |
================================
z.2
p = a
√3
Pole powierzchni sześcianu o przekątnej długości p :
Mamy
p = a
√3
więc
p
2 = ( a
√3)
2 = 3 a
2
dlatego
P = 6 a
2 = 2 *3 a
2 = 2*p
2
======================