Dany jest trójkąt o bokach: 5,5,8
Mati: Dany jest trójkąt o bokach 5,5,8:
a) sprawdź jaki jest to trójkąt
b) oblicz promień koła wpisanego i opisanego na tym trójkącie
c) wyznacz wysokosci tego trójkąta
21 mar 16:03
Tadeusz:
pobaw się twierdzeniami sinusów i cosinusów
21 mar 16:10
Mati: Nie przerabialismy jeszcze tego ;<
21 mar 16:11
Mati: Wczesniej mielismy inny trojkat jako przyklad o bokach 61,61,22 z ta sama trescia zadania.
Wyszedł trójkąt ostrokątny, a w podpunkcie b) mam takie obliczenia:
h2= 612−112
h2=3600
h=60, z tw Pitagorasa wynika:
112+ x2
R2= 112+ (60−R)2
R2=121+3600−120R+R2
120R=3721
więc b) tutaj mam do połowy, a ostatniego nie mam w ogóle...
21 mar 16:15
Tadeusz:
a Pitagoraska już poznałes?
21 mar 16:16
aniabb: ale podali wam regułkę
a2+b2 <c2 rozwartokatny
a2+b2 > c2 ostrokątny
a2+b2 = c2 prostokątny
21 mar 16:16
Janek191:

P = 4*3 = 12 j
2
L = 2*5 + 8 = 18
P = 0,5 r*L
2P = r*l
| | 4 | |
r = 2 P : L = 24 : 18 = |
| |
| | 3 | |
oraz
| | a*b*c | | 8*5*5 | | 200 | | 25 | |
R = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | $ P | | 48 | | 48 | | 6 | |
21 mar 16:17
Mati: podpunkt a) mam zrobiony, mam problem z małym obliczeniem małego r, a z wysokoscią myslę, że
dam rade.
Spróbuję zrozumieć teraz rozwiązanie Janka
21 mar 16:22
Janek191:

P = 0,5 a*r + 0,5 b*r + 0,5 c*r = 0,5 r*(a + b + c) = 0,5 r*L
2 P = r*L
21 mar 16:36