Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji:
najs: Funkcja liniowa,
Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji:
a) f(x) = 2x
3 + 7x
2 − 8x − 28
c) f(x) =
√x(x2−9)
21 mar 14:00
Tadeusz:
a ktora z tych funkcji jest funkcją liniową
21 mar 14:30
najs: Napisałem funkcja liniowa, bo takowy dział mamy i to w nim jest.. Nauczycielka takie zadania
dała do tego działu

Przepraszam więc, ale nie wiem jak to rozwiązać
21 mar 14:48
Tadeusz:
a) D∊R
f(x)=x2(2x+7)−4(2x+7)
f(x)=(2x+7)(x2−4)
f(x)=2(x+3,5)(x−2)(x+2) dalej już chyba bez problemu
21 mar 14:55