LOGARYTMY C.D.
bluee: | | 1 | |
Wykaż, że jeżeli a,b∊R+ i log4a+log4b+ |
| =log4(a2+b2). |
| | 2 | |
Czy znajdą tutaj zastosowanie wzory skróconego mnożenia ?
21 mar 13:25
bluee: | | ab | | 1 | |
Jak na razie to mam log4 |
| =− |
| |
| | a2+b2 | | 2 | |
21 mar 13:27
Jerzy:
Jak na razie, to nie ma treści zadania.
21 mar 13:28
bluee: Sorry, ucieło
to a=b.
21 mar 13:31
bluee: | | 1 | |
Wykaż, że jeżeli a,b∊R+ i log4a+log4b+ |
| =log4(a2+b2), to a=b. |
| | 2 | |
21 mar 13:32
Jerzy:
log4a + log4b + log42 = log4(a2 + b2) ⇔ log4(a*b*2) = log4(a2 + b2)
⇔ 2ab = a2 + b2 ⇔ a2 − 2ab + b2 = 0 ⇔ ( a − b)2 = 0 ⇔ a − b = 0
21 mar 13:34
Jerzy:
To samo możesz wykazać z równania 13:27 ( wymnóż na krzyż )
21 mar 13:36
aniabb: zamień 1/2 na log42
masz 2ab=a2+b2
więc a2−2ab+b2=0
(a−b)2=0 to a=b
21 mar 13:36
Jerzy:
A nie ... 13:27 to zły trop.
21 mar 13:40
bluee: No tak,ale to będzie log
41ab=log
4(a
2+b
2)
Jak przeniosę na lewą stronę to będę miała minus czyli wyjdzie mi podzielenie
21 mar 13:41
bluee: | | 2ab | |
log4 |
| =0  |
| | a2+b2 | |
21 mar 13:43
aniabb: czemu
| ab | | 1 | |
| = |
| to 2ab = a2+b2 |
| a2+b2 | | 2 | |
21 mar 13:43
aniabb: 0=log41
21 mar 13:44
aniabb: i nadal 2ab = a2+b2
21 mar 13:45
bluee: | | 1 | |
Ale to logarytm z tego ułamka wynosi − |
| . To skąd mam wiedzieć, że wartość z samego |
| | 2 | |
21 mar 13:46
Jerzy:
Nie tak..
| | 2ab | | 2ab | |
log4 |
| = 0 ⇔ |
| = 1 ⇔ a2 + b2 = 2ab ⇔ (a−b)2 = 0 |
| | a2+b2 | | a2+b2 | |
21 mar 13:46
bluee: log4 x =0
x=1
21 mar 13:47
bluee: Teraz, już rozumiem. Dzięki
21 mar 13:48
Jerzy:
13:43 masz dobrze ... i patrz wyżej.
21 mar 13:48
aniabb:
log4 cokolwiek = −1/2 więc cokolwiek = 4−1/2 = 1/√4 = 1/2
21 mar 13:48
aniabb:

przenosisz podstawę logarytmu i staje się podstawą potęgi
taka mnemotechnika
wygodna przy nierównościach jak trzeba pilnować kierunku nierówności
(te szare ..gdy a>1 to się nie zmienia)
21 mar 13:52