LOGARYTMY
bluee: | | a | |
Uzasadnij, ze jeśli a,b ∊R+\{1} i logba=2, to log√ab |
| =1. |
| | √b | |
b=a
2
log
√a31≠1, bo powinno wynosić 0. Co robię nie tak?
21 mar 12:55
aniabb:
logba=2 to a=b2
21 mar 13:02
bluee: No, tak
21 mar 13:06
bluee: a=b
2
log
b13 b
2•b
−(−12)=1
log
b13 b
52=1
21 mar 13:10
bluee: Chyba utknęła...
21 mar 13:12
aniabb: nie za dużo tych minusów?
21 mar 13:13
aniabb: √b3=b3/2
21 mar 13:14
aniabb: 2−1/2 = 3/2
21 mar 13:14
bluee: logb12b32 Masz rację. Ale i tak z tego nie wychodzi 1.
21 mar 13:15
bluee: Tak, masz rację, pojechałam na całej linii..
21 mar 13:17