Równania kwadratowe
Sebastian Porowski: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania |x+3| (2x−1)=(x−1) 2 +4
oraz proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania :
Dla jakich wartości parametru m równanie x2 +(m−4)x−3m+7 = 0
Ma dwa różne pierwiastki dodatnie.
W pierwszym zadaniu problemem jest dla mnie wartość bezwzględna jak to ugryźć?W drugim zadaniu
przemnożyłem wszystko
jednakże powychodziły dziwne rzeczy.I chciałbym się upewnić czy zapis dwa różne pierwiastki
dodatnie oznacza dwa miejsca zerowe?
21 mar 12:00
Jerzy:
1) Rozwiazuj oddzielnie dla: x + 3 ≥ 0 i x + 3 < 0
2)
Warunki:
1) Δ > 0
2) x−1*x2 > 0
3) x1 + x2 > 0
21 mar 12:09
Jerzy:
Warunek 2) x1*x2 > 0
21 mar 12:11
Sebastian Porowski: Moje rozwiązania to 1
dla x + 3 ≥ 0
wyszło x=−3
i dalej zrobiłem coś takiego:
−3(2x−1)=(x−1) 2 +4
następnie to obliczyłem i doprowadziłem do postaci :
−x2−8x−5=0
Teraz mam zamiar wyliczać deltę oraz miejsca zerowe czy to poprawny tok rozumowania?
Z kolei w zadaniu drugim wyszło mi coś takiego:
x2+mx−4x−3m+7=0 −tutaj utknąłem ,ponieważ nie wiem jak to doprowadzić do postaci funkcji
kwadratowej.
21 mar 12:51
Jerzy:
Zad 1)
Dla x ≥ − 3 rozwiazujesz równanie: (x + 3)(2x − 1) = (x − 1)
2 + 4
Dla x < − 3 rozwiazujesz równanie: − (x + 3)(2x − 1) = (x − 1)
2 + 4
Zad 2)
1) (m−4)
2 − 4*1*(−3m +7) > 0
i te trzy warunki spełnione jednocześnie.
21 mar 13:09