matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
LOGARYTMY
bluee:
1
Udowodnij, że jeśli a,b∊(0,1) i log
1
2
a*log
1
2
b=1, to ab≤
.
4
Zaczęłam tak:
1
log
1
2
a=
log
1
2
b
Z własności logarytmu
1
log
a
b=
log
b
a
1
1
Wynikało by, że a=
i b=
.
2
2
1
Czyli ab=
.
4
1
Nie wiem jak to odnieść do nierówności ab≤
.
4
21 mar 11:54
jc:
a, b > 0 a=1/2
x
b=1/2
y
x, y > 0 1 = x y x+y ≥ 2 ab = 1/2
x+y
≤ 1/4
21 mar 12:09
bluee:
Dzięki
21 mar 12:22