zadanie
QWERTY: W pojemniku umieszczono 100 żetonów, przy czym każdy żeton ma kształt sześciokąta lub koła oraz
każdy żeton jest biały lub czarny. Wiadomo, że w pojemniku znajduje się dokładnie 30 białych
sześciokątów, 36 żetonów czarnych i 62 żetony mające kształt koła. Z pojemnika losowo
wybieramy jeden żeton. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowany żeton jest czarnym kołem
21 mar 01:49
Blee:
W pojemniku masz 62 koła, w takim razie jest 100−62 = 38 szesciokatow.
30 szesciokatow jest bialych, w takim razie 38 − 30 = 8 jest czarnych szesciokatow
W ogole jest 36 zetonow czarnych, w takim razie 36 − 8 = 28 jest czarnych kol.
21 mar 07:35