zadanie z funkcja
matlamp: 1. Wyznacz wszystkie funkcje liniowe f(x) = ax + b, spełniające warunki f(a) = 201414b oraz
f(b) = 201414a.
21 mar 00:24
annabb: a=b=201414−1
21 mar 00:52
matlamp: Nie zgubiłaś rozwiązań jeszcze dwóch? dla a = b = 0 też jest spełniony warunek np
21 mar 01:12
matlamp: zrobiłem sprawdzenie dla twoich wyników i albo robie gdzieś błąd albo coś nie gra
21 mar 01:14
jolka: wg mnie to bedzie a=b=201414−1, a=b=0 oraz a=−201414, b=201418/(201414−1)
21 mar 07:49
Blee:
f(a) = a
2 + b = 2014
14b −> a
2 = (2014
14 − 1)b
| | 201414a | |
f(b) = ab + b = b(a+1) = 201414a −> b = |
| |
| | a+1 | |
w takim razie:
oznaczmy c = 2014
14
a
2*(a+1) = (c−1)*ca
a
3 + a
2 + (c
2−c)a = 0
a( a
2 + a + (c
2−c) ) = 0
Δ = 1 − 4*(c
2−c) < 0
czyli jedynym rozwiązaniem jest a = b = 0
21 mar 08:31
Blee:
jeszcze trzeba (dla pewności) sprawdzić co będzie gdy a=−1
21 mar 09:15
aniabb: no tak .. zgubiłam 0 bo skróciłam przez a

ale w tej delcie powyżej to wcześniej przenosząc na drugą stronę nie zmieniłaś znaku
będzie 1
+4(c
2−c)
21 mar 09:30
aniabb: czyli 3 rozwiązania tak jak podała jolka i dla a=−1 b=1/(201414−1}
21 mar 09:37
aniabb: źle spjrzałam.. dla a=−1 nie ma rozwiązania
21 mar 09:48
Blee:
| | 1 | |
aniu ... i masz f(x) = −x + |
| |
| | 201414 − 1 | |
| | 1 | | 1 | |
f(b) = − |
| + |
| = 0, a nie = −1 |
| | 201414 − 1 | | 201414 − 1 | |
21 mar 09:54
aniabb: mówiłam że źle spojrzałam bo Twoje = potraktowałam jako równanie, a nie przekształcenie

i mi wyszło 0=0
21 mar 09:57
aniabb:
21 mar 10:47