rozwiaż róznania
anulka__1990: Rozwiaż równania
a) x(x+4)
2(x−2)=0
b) x
3−2x
2−9x+18=0
a zrobiłam tak :
x(x+4)
2(x−2)=0 i za pomocą wzorów skróconego mnożenia
x(x
2+8x+16)(x−2)=0
(x
3+8x
2+16x)(x−2)=0
x
4+8x
3+16x
2−2x
3−16X2−32x=0
x
4+6x
3−32=0

a b niewiem jak zrobic
8 lut 13:45
8 lut 13:49
anulka__1990:
co do b to patrzac w ten link to zrobilam tak:
x3−2x2−9x+18=0
x2(x+2)−9(x+2)=0
(x+2)(x2 −9)=0
(x+2)(x−3)(x+3)=0
x1=−2
x2=3
x3=−3
8 lut 19:43
anulka__1990: a co z tym a
8 lut 19:43
Madzia: b jest dobrze
8 lut 19:44
Madzia: z a to od razu mozesz odczytac pierwiastki

0,−4,2
8 lut 19:45
anulka__1990: a czemu 0
8 lut 19:59
Madzia: jak masz rownanie x(x+4)
2(x−2)=0 to porownujesz te wszystkie wyrazy do zera czyli:
x=0
x+4=0
x−2=0 no i masz wyniki
8 lut 20:16
anulka__1990: ahhh dzieki
8 lut 20:18