Wykres funkcji
Uczesię: Wykres funkcji f(x)=ax, gdzie a > 0, przesunięto o 3 jednostki w lewo i 4 jednostki w dół.
Otrzymano wykres funkcji g.
Wiadomo że do wykresu funkcji należy punkt A(−4,1)
Oblicz a
Sprawdź czy do wykresu funkcji należy punkt B(−6,129)
19 mar 23:22
Mila:
Podpowiedź:
u=[−3,−4] wektor przesunięcia
g(x)=f(x+3)+(−4)
Napisz wzór g(x)
19 mar 23:26
aniabb:
19 mar 23:38
lelos: g(x)=ax+3−4
19 mar 23:41
Uczesię: g(x)=ax+3−4 dobrze ?
19 mar 23:42
Uczesię: 1=a
−4+3−4
dobrze ?
19 mar 23:47
aniabb: tak
19 mar 23:47
19 mar 23:48
Uczesię: Jak sprawdzić czy do wykresu funkcji należy punkt B(−6,129)
19 mar 23:48
aniabb: podstawić −6 za x i 129 za y
19 mar 23:49
aniabb: i nie należy bo 121≠129
19 mar 23:51
Uczesię: Dziękuję
19 mar 23:54