Planimetria
UczącySię:

W trapez prostokątny wpisano okrąg o promieniu długości r. Oblicz pole trapezu wiedząc, ze
najkrótszy bok tego czworokąta ma długość 150% r.
DC = 1,5r. AD = 2r. Nie wiem jak obliczyć długość AB (koło średnio wpisane ale cóż, nie umiem
tu rysować).
19 mar 22:48
aniabb:

(2r)
2+(x−r/2)
2=(x+r/2)
2
19 mar 22:54
aniabb: x=2r więc AB=3r
19 mar 22:55
UczącySię: Dlaczego r/2
19 mar 22:56
UczącySię: Dobra, już wiem czemu
19 mar 22:59
UczącySię: Dziękuję za pomoc
19 mar 23:00
Mila:

h=2r
1)
ΔCOB− Δprostokatny
x=2r
19 mar 23:02
UczącySię: Witaj Milu

Dzięki za bardzo dokładnie rysunek
19 mar 23:04
Mila:
19 mar 23:05
UczącySię: Tyle tej planimetrii jeszcze mam do zrobienia, a ciężkie te zadania są dla mnie
19 mar 23:05
Mila:
Wpisuj , nauczysz się.
Napisz uzasadnienie, że ΔCOB jest prostokątny, było takie na maturze.
19 mar 23:10
Mila:
Zadanie .
Wykaż, że w trójkącie prostokątnym kwadrat długości przyprostokątnej jest równy iloczynowi
długości przeciwprostokątnej przez długość rzutu prostokątnego tej przyprostokątnej
na przeciwprostokątną.
19 mar 23:14
UczącySię: Milu, chyba z tym ΔCOB mi się udało z kątów wywnioskować to, ale tak na szybko w głowie
19 mar 23:19
Mila:
No to jutro rozpiszę, dzisiaj rozwiązuj to, co potrzebne na bieżąco.
19 mar 23:22
UczącySię: Dobrze. Z tym dowodem to nie wiem jak udowodnić, że EOB to COE tylko obrócone i w pewnej skali
...
Jeśli EOB = α. EBO = β. to miałbym zadanie załatwione.
Co do twojego zadania to nie mam pojęcia, ale pomyślę jutro
19 mar 23:25
Krzysiek60: Zastanow sie gdzie lezy srodek okregu wpisanego w czworokat ?
Po d jakim kątem przecinaja sie dwusieczne kątow przyleglych ?
19 mar 23:26
Krzysiek60: To bylo do postu Mili z 23 : 10
19 mar 23:27
UczącySię: No pod kątem prostym. A ten środek to gdzieś w obszarze czworokąta, tak, że do miejsca gdzie
koło ma dokładnie jeden punkt styczności ze ścianą można poprowadzić promień pod kątem prostym
do owej ściany. Nie wiem czy nie zagmatwałem, ale chyba tak jest
19 mar 23:30
UczącySię: Krzysiek racja, twoje drugie zdanie to dowód tego o czym Mila mówiła
19 mar 23:31
Eta:

1/
x −− dł. rzutu b na c
z podobieństwa trójkątów ABC i ADC ( kkk)
2/ y−−− długość rzutu a na c
..............
c.n.w
20 mar 12:57